Käyttövilla Ky:n tie Annulin Ky:ksi

historia isajapoikaKeijo Hiltunen perusti neuletehdas Käyttövilla Oy:n Helsingin Merimiehenkadulle vuonna 1956. Kipinän neuleiden valmistukseen hän oli saanut äidiltään Klara Hiltuselta, joka kauppansa (Kudonnainen Oy) takahuoneessa valmisti sodan aikana neuleita varakkaille helsinkiläisrouville.

historia chavalorKeijo Hiltunen lanseerasi Suomeen siihen aikaan sensaatiomaisen materiaalin; Chavalorin, jota hän valmisti yksinoikeudella Suomessa. Sitten kun jokaisella kalastajaeukollakin ukin sanojen mukaan oli Chavalor-neule, hän lopetti sen tuotannon!

Vuonna 1968 miniä Anneli os. Palonen tuli vastavalmistuneena matematiikan opettajana auttamaan appiaan konttoritöissä ja pyysi saada suunnitella yhden neuleen. "Voithan sinä yrittää" totesi ukki ja Anneli suunnitteli heleän punaisen neuleliivin, jossa oli solkikiinnitys. Neuleesta tuli suuri hitti. Nuoret yhdistivät sen leveälahkeisiin housuihin ja valkoiseen paitapuseroon.

 

 

 

historia punainenTukholman edustaja myi liiviä ja ribbipooloa tuhansia kappaleita ja naistenlehti Hennes julkaisi siitä aukeaman kokoisen kuvan. Anneli jäi "kiinni" neuleisiin ja pian tuotteet saivat Annelin lapsuuden lempinimen Annuli.

Annelin mies Heikki toimi silloin IBM:n systeemisuunnittelijana ja oli täydellä vauhdilla uraputkessa. Koska Keijo Hiltunen halusi vetäytyä yrityksestä, Heikin oli tehtävä raskas päätös; oma ura vai "vaimon palvelukseen". IBM piti lujasti kiinni hyvästä työntekijästään antamalla vuoden virkavapauden asian kokeilemiseen.

Ja niin kävi, että Heikki ja Anneli ostivat yrityksen ja laajentamistarpeen takia rakensivat uuden tehdashallin Keuruulle 1978. Kunta koulutti työntekijät, joista osa on vieläkin työssä tehtaalla. Lapset Jani ja Nanna kasvoivat omien sanojensa mukaan villakopassa.

  

historia lankakoneAnnulin Ky:n matka jatkuu suomalaisten naisten persoonallisena vaatettajana äidin ja lasten kanssa yhteistyössä. Annuli Merkun suunnittelemien tuotteiden lisäksi mallistoon ovat tulleet tuontivaatteet ja –asusteet Keski-Euroopasta.