Mekko sopii kaikille

Pukeutuminen ja vaatteet kertovat paljon kantajastaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö omasta, tavanomaisesta tyylistä voisi toisinaan hieman poiketa ja kokeilla jotain uutta. Vaikka yleensä tulisikin pukeuduttua housuihin, kannattaa mekkoja käyttää edes toisinaan. Mekossa itsevarmuus kummasti lisääntyy ja itsensä tuntee heti naisellisemmaksi. Jokaisen naisen vaatekaapista tulisi löytyä ainakin mekko tai pari. Jos mekon käyttäminen mietityttää, kannattaa lähteä liikkeelle muutamasta perusvaatteesta ja ottaa valinnassa huomioon sekä omat mieltymykset että myös oma vartalonmalli.

Mekko, joka jokaisen naisen tulisi omistaa on niin kutsuttu pikkumusta. Värinsä puolesta tämä mekko käy parhaiten mihin tahansa tilaisuuteen. Kannattaa valita omalle vartalolleen sopivin, mutta mahdollisimman neutraali malli asun monikäyttöisyyden lisäämiseksi. Tämän lisäksi kannattaa panostaa itselleen parhaiten sopivan malliseen värikkääseen tai kuviolliseen mekkoon, joka on helppo pukea päälle esimerkiksi silloin kun tuntuu ettei keksi mitään päällepantavaa. Mekko on vaate, joka sopii jokaiselle naiselle ja mihin tahansa tilaisuuteen. Lue lisää, ja opit valitsemaan juuri sinun vartalollesi parhaiten sopivan mallin.

Pyöreä pääntie vai poolokaulus?

Perinteinen pyöreänmallinen kaula-aukko sopii parhaiten pitkälle ja harteikkaalle naiselle. Myös halterneck-malliset mekot istuvat paremmin, kun käyttäjällä on kunnon olkapäät. Vähemmän harteikkaan kannattaa kokeilla venepääntietä, joka paljastaa olkapäät ja leventää niitä hieman. Sama vaikutus on myös sydämenmuotoisella kaula-aukolla. Tätä kutsutaan myös sweetheart-pääntieksi ja se on yleinen etenkin hääpuvuissa. Pyöreämpivartaloisen kannattaa valita v-aukkoinen malli, koska sillä on pidentävä ja hoikentava vaikutus. Samasta syystä v-aukko sopii hyvin myös suuririntaisille.

Mekoissa on harvemmin korkeita kauluksia, mutta erityisesti paksummasta kankaasta valmistetuissa syys- ja talvikauteen tarkoitetuissa mekoissa niitä toisinaan näkee. Korkea poolokaulus sopii parhaiten kapeakaulaiselle, sillä se paljastaa heti, jos leuan alla on vähänkin ylimääräistä. Hieman anteeksiantavampi malli on turtleneck, joka ulottuu vain puoleen kaulaan. Myös poolokaulusta löysempi savupiippukaulus sopii useammalle kuin leuan alle asti tiukka poolo.

Etenkin kesäisissä mekoissa ja kotitakeiksi kutsutuissa arkisemmissa vaatteissa on toisinaan napitus edessä, sekä paitapuseroa jäljittelevä kaula-aukko. Tämä malli sopii monille vartalotyypeille, sillä kauluksen voi napittaa kiinni ylös asti, jolloin vaikutelma on sama kuin pyöreällä kaula-aukolla. Vaihtoehtoisesti napit voi jättää löyhästi auki jonkin matkaa, jolloin kaulus muistuttaa v-pääntietä.

Kapea vai kellomainen helma, entä pituus?

Siihen minkä pituista mekkoa käyttää vaikuttaa niin tapahtuman luonne kuin mielialakin. Vaikka nykyään melkein mihin tahansa tilaisuuteen voi pukeutua oman makunsa mukaan, on silti hyvän tavan mukaista käyttää hieman minihelmaa pidempää mekkoa vaikka hautajaisissa tai iäkkäämmän henkilön syntymäpäivillä. Vartalomallia mietittäessä mekon pituutta tärkeämpää on sen malli. Minihelmainen mekko, joka on hieman A-linjainen, sopii erityisesti poikamaiselle vartalolle. Pyöreämpivartaloinenkin voi käyttää lyhythelmaista mekkoa, mutta kannattaa suosia suoraa tai epäsymmetristä mallia. Laskoksia ja katseenkiinnittäviä yksityiskohtia vyötärön alueella kannattaa välttää. Polveen ulottuva helma sopii monelle, myös lanteikkaalle vartalolle, sillä keskiosan sijaan katse kiinnittyy jalkoihin. Pohkeeseen ulottuva helma taas sopii parhaiten pidemmälle, sillä tämä pituus katkaisee ja lyhentää jalan siluettia. Pitkä maksimekko sopii parhaiten pidempisääriselle, kun taas lyhyemmän kannattaa valita nilkan paljaaksi jättävä mekko.

Hihoilla vai ilman?

Vuodenaika ja se pukeudutaanko jotain tiettyä tapahtumaa varten vaikuttavat mekon hihojen pituuteen. Vaikka kesä on hihattomien mekkojen aikaa, voi talvellakin pukeutua hihattomaan, kunhan muistaa kerrostaa pukeutumistaan. Usein hieman pyöreämpivartaloiset tai iäkkäämmät henkilöt pyrkivät peittämään olkapäänsä ja haluavat mekon, jossa on hieman pidemmät hihat. Hihatonkin mekko sopii kaikille, sillä jos olet lainkaan epävarma, voit lisätä asuusi huivin tai shaalin vuodenajasta riippuen tai yhdistää mekkoon jakun tai lyhyen boleron. Leveäharteisille sopivat erityisen hyvin hihattomat ja raglanhihaiset mallit. Kapeaharteinen voi käyttää hyväkseen kevyitä olkatoppauksia tai istutettuja hihoja, jotka saavat yläosan näyttämään leveämmältä. Pitkähihaiset mekot sopivat etenkin talvikauteen ja ne saavat kädet näyttämään pidemmiltä toisin kuin ¾ hihat, jotka katkaisevat kädet puolivälistä ja saavat ne näyttämään lyhyemmiltä.