Pukeutumisen uudet materiaalit

Pukeutuminen ja muoti kulkee usein tietynlaisten ajanjaksojen sykleissä. Se mikä oli äitien nuoruusaikana muodikasta on taas uudestaan tyttärien mieleen. Mutta tällä hetkellä tuntuu siltä, että kaikki on muodissa. Riippuu vain henkilöstä, mikä hänen silmäänsä miellyttää. Myös väreissä on palattu menneeseen aikaan, mutta eri sävyjä yhdistellään vain ennakkoluulottomammin. Muodissa ovat niin hippi- ja kasarityyli kuin futuristinenkin pukeutuminen. Kaikkea kuitenkin yhdistää se, että materiaalien tulisi olla mahdollisimman luonnonmukaisia, kierrätettyjä tai kierrätettäviä sekä eettisesti valmistettuja. Joka tapauksessa pukeutuminen ja muodin uudet suuntaukset puhuttavat varmasti nyt enemmän kuin koskaan. Lue lisää, niin tiedät mitkä pukeutumisen tulevaisuuden näkymät ovat ja ota vinkit käyttöösi vaatekaappia täydentäessäsi.

Materiaalivalinnat puhuttavat

Ruokahävikin uutisarvon hälvennyttyä entistä suuremmaksi puheenaiheeksi on noussut vaatehävikki. Yhä suurempi osa vaatteista päätyy poltettavaksi tai kaatopaikalle, kun tilaa pitää tehdä uuden sesongin tuotteille. Vaatteita on myös jo pitkään tuotettu vain lyhyen aikaa käytettäviksi, minkä vuoksi niiden valmistuskustannukset on pyritty pitämään alhaisina. Tämä puolestaan on johtanut sekä valmistusmateriaalien kyseenalaiseen tuottamiseen ja valmistukseen, että työntekijöiden huonoihin oloihin ja pieneen palkkaan.

Eettisten ja ekologisten näkökulmien tietoisuuden kasvaessa yhä useampi vaihtaa ketjuliikkeiden vaatteista vastuullisempiin tuottajiin ja alkaa käyttää pidempään kestäviä ja korkealaatuisempia vaatteita. Tällä trendillä on ollut negatiivisiakin vaikutuksia, sillä edullisempien ja samalla epäeettisempien vaatteiden käyttöä on alettu pitää sosiaalisesti vähemmän hyväksyttävänä, mikä edelleen lisää eriarvoisuuden kuilua. Toisaalta samalla ekologinen ajattelu on saanut myös osan ketjuliikkeistä katsomaan kriittisesti omaa tuotantoaan ja panostamaan enemmän aiheen tutkimiseen, sekä lisäämään ekologisten sekä kierrätysmateriaaleista tuotettujen vaatteiden valmistusta.

Pukeutumisen materiaalivalinnat ovat tällä hetkellä hyvin luonnonmukaisia. Käytetään paljon ekologisesti tuotettua pellavaa, puuvillaa ja villaa. Luonnonmateriaalit ja hyvälaatuiset kankaat ovat myös paremmin kierrätettävissä ja otettavissa uudelleen käyttöön. Huonojen materiaalien kierrättäminen ei siis ole oikotie onneen, vaan jotta näistä saataisiin vaatevalmistukseen käyttökelpoista materiaalia, usein joudutaan käyttämään erilaisia kemikaaleja sekä menetelmiä, jotka taas itsessään kuormittavat luontoa.

Vastapainona pehmeille arvoille ja luonnonmukaisesti tuotetuille materiaaleille myös nahan, turkisten sekä erilaisten keinomateriaalien käyttö on alkanut kiinnostaa enemmän. Juuri nahan käyttö vaatteiden ja asusteiden materiaalina on nousemassa takaisin pinnalle. Tässäkin trendissä suositaan kuitenkin kierrätetyistä nahka-asusteista valmistettuja materiaaleja sekä kestävän kehityksen periaatteita. Myös muovista ja muista keinomateriaaleista valmistettuja vaatteita on innostuttu käyttämään yhä enemmän. Nämäkin materiaalivalinnat noudattelevat tämän päivän trendejä ja esimerkiksi muoviasusteet on usein valmistettu kierrätysmateriaaleista. Kuitenkin kierrätysmuovistakin valmistetut asut saattavat olla epäekologisia. Tämä johtuu siitä, että pesussa niistä saattaa vapautua mikromuovia mikä aiheuttaa haittaa vesistöillemme. Kannattaakin aina harkita tarkkaan, mistä materiaalista valmistettuja vaatteita käyttää ja ottaa huomioon se, etteivät kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet ole välttämättä se ekologisin vaihtoehto.

Pukeutumisen tulevaisuus

Laadukkaampien vaatteiden hankkiminen yleistyy varmasti tulevaisuudessa. Ihmiset heräävät pikkuhiljaa huomaamaan, miten suuri osa koko maailman jätteestä koostuu tekstiileistä, jotka huonolaatuisuutensa vuoksi joutuvat liian lyhyen käytön jälkeen kaatopaikalle. Myös valmistusmateriaaleihin kiinnitetään tulevaisuudessa paljon enemmän huomiota. Pienet vaateliikkeet, jotka käyttävät laadukkaita materiaaleja ja kustomoivat tuotteitaan asiakkaan toiveiden mukaan tulevat lisääntymään ja viemään jalansijaa tusinatuotteita tehtailevilta ketjuvalmistajilta.